Tijdens mijn derde zwangerschap was ik inmiddels een paar jaar eigenaar van een CrossFit Box en had allerlei opleidingen gedaan waaronder revalidatietraining. Mijn eerste twee zwangerschappen deed ik niks aan sport en heb ik twee keizersnedes ondergaan. Ik trainde tijdens de derde zwangerschap op gevoel en wist dat ik de rechte buikspieren niet moest belasten. Verder ging mijn kennis op dat moment niet en ik voelde me niet op mijn gemak met de vrouwen die zwanger waren en bij ons trainden, omdat ik niet verder kwam dan, ‘train je rechte buikspieren niet en je lichaam geeft aan wat goed voelt’. Eén ding, daar was ik over uit, een zwangerschap en bevalling is de grootste prestatie van je lichaam. Als je dat vergelijkt met een wedstrijd die je over negen maanden hebt, dan is het maar beter om je daar op voor te bereiden door te trainen.
Ik heb nog niet eerder zo’n prettige zwangerschap gehad. Ik voelde dat ik het gewicht kon dragen, doordat ik er sterk genoeg voor was. Twee weken na mijn derde keizersnede begon ik met revalideren. Onder de douche bewegen en in de box 15 min oefeningen zonder weerstand. Heerlijk voelde ik me, even een moment voor mezelf en vol liefde als ik mijn pasgeboren baby daarna weer zag. Toen ik echter na een tijdje weer bepaalde krachtoefeningen wilde doen, voelde ik druk bij mijn bekkenbodem en één bepaalde oefening lukte maar niet. Ik kwam toen via Facebook achter een opleiding PowerMama van de Coreacademy die zich richt op vrouwen die willen trainen tijdens de zwangerschap of willen trainen na de zwangerschap en eventueel daarbij zwangerschap-en of bekkenbodem gerelateerde klachten ervaren. Dit was voor mij het moment om in te stappen bij die opleiding om zo onze klanten beter te kunnen begeleiden en coachen.
Tijdens die opleiding kwam ik erachter, dat ik een diastase heb. Gelukkig kon ik een fysiotherapeut vinden in de buurt die zich op dit gebied heeft toegelegd en inderdaad constateerde dat ik een diastase had. ‘ dat verklaart ook waarom je slank bent, maar nog een bolletje hebt aan de voorkant’. Hoe hard je je buik ook traint, hoeveel sit-ups je ook doet, je rechte buikspieren zijn niet aangesloten waardoor je darmen, onder andere, naar voren komen.
Inmiddels heb ik meerdere vrouwen begeleidt met het PowerMama programma. De vrouwen voelen zich veilig tijdens de oefeningen, spreken met ervaren moeders en bereiden zich voor op de bevalling. Moeders die al aan sport doen en moeders die zich fitter willen voelen voor of na de bevalling, ze passen allemaal in de groep. Een van de dingen die ik ook bespreek, is het gegeven dat vaak de moeders zichzelf voor het gezin wegcijferen en al gauw stoppen met activiteiten voor zichzelf. Maar hoe met sporten je ‘liefdestank’ weer gevuld raakt en als je thuiskomt nog meer liefde voelt voor je kindje en je gezin. Die investering in jezelf is het dubbel en dwars waard!
Wil jij weten wat de do’s en dont’s zijn voor en na je zwangerschap, ben je benieuwd hoe het met mijn herstel is? Vind jij dat jij de investering waard bent om aan jezelf te werken, om weer vertrouwen te krijgen in je lichaam, zodat je de drukte van je gezin weer aankunt en een blije partner en moeder kunt zijn?