Geen open gym?

Waarom kan ik niet zelf even trainen?

Waarom geen vrij toegankelijke open gym bij Crossfit Willemsoord?
We wilden hier wat aandacht besteden omdat, hoewel wij dit altijd al zo gehad hebben, het nu door Crossbit pas echt duidelijk word voor veel leden. In dit artikel kan je lezen waarom we hiervoor kiezen en hoe we daar invulling aan geven.

Kennis van zaken

Lekker zelf trainen… je eigen ding doen en trainen wat voor jou goed is…Niet mee doen met de Wods want dat past nu even niet voor jou.
Allemaal redenen om niet mee te doen aan de programmering of af te zien van een schema.
Helaas is het vaak zo dat zelf trainen zonder duidelijk doel en begeleiding in het spectrum kan vallen van “je doet wel goede dingen, maar helaas niet optimaal” tot “kansloze zaak” en dan je blijven afvragen waarom die blessure toch zo lang duurt of waarom de vooruitgang toch uitblijft.
Trainen is een gecompliceerde zaak en vereist kennis van zaken.
Zo kunnen je uren hard werken in de vrije ruimte zomaar veranderen in een complete verspilling van moeite. Zonde!

Je wordt beter in wat je doet

Sterker nog, je kan jezelf een slechtere atleet maken in de vrije ruimte.
Complexe bewegingen als de snatch en clean&jerk die verkeerd worden uitgevoerd zorgen ervoor dat je beter wordt in het slecht uitvoeren van de beweging en een goede mooie lift alleen maar verder weg komt te liggen.
Het is vele malen makkelijker een goede beweging aan te leren dan een foute af te leren.
Wat je dus in de vrije ruimte aan het leren bent kan de coach in zijn les dan weer proberen te corrigeren.
Ook komt het aspect veiligheid om de hoek kijken. Een blessure staat om de hoek als je niet weet wat je aan het doen bent.

Progressie

Ja, maar mijn squat loopt gewoon sterk achter en ik wil daar wat meer nadruk op leggen als dat niet voldoende terug komt in de Wods!
Dit kan natuurlijk altijd. Je volgt de programmering al een geruime tijd (>jaar) en je komt op heel specifieke vlakken tekort en wilt hier aan werken. Een paar keer een wod skippen en dan daar aan werken in de vrije ruimte klinkt wel logisch toch?
Ik skip de wods niet hoor…. Ik doe gewoon extra werk na de wods voor mijn specifieke zwakte.
Om beter te worden te worden in jouw specifieke zwakte is een algemeen programma dus niet voldoende (dat heb je namelijk al een jaar met veel toewijding gevolgd) er zal dus een specifiek programma gemaakt moeten worden voor jou om dit omhoog te krijgen.
En dan is meer zeker niet beter. Let op, meer is niet beter….beter is beter. Het doel is beter worden en niet meer doen.
Of een dergelijke aanpak goed is voor jou ligt er dus zeer zeker aan. Wederom een zaak van kennis en kunde. Hier hebben we bij Crossfit Willemsoord de volgende opties voor.

Vrije trainingsruimte / open platform

Wat wij iedereen aanbieden is de optie om met de coach te overleggen wat je kan doen om aan jouw specifieke zwakte te werken.
Wij zullen je dan een aantal korte aanwijzingen en/of workouts geven welke je dan zelfstandig kan uitvoeren in de vrije ruimte of op een platform.
Het zal ook voorkomen dat we je adviseren om een periode meer focus te leggen tijdens de wods op jouw zwakte… soms is het namelijk zo dat een zwakte prima is op te heffen binnen de programmering mits je als atleet hier zelf op gaat letten. De coach kan je hier dan in begeleiden.

Trainingsschema

Je vraag, zwakte of doel is te complex om zo even 1,2,3 aan te pakken in een paar korte correcties en/of aanvullend werk. Je hebt echt een programma nodig die jou brengt naar waar je wilt zijn.
Wij bieden 1 op 1 ondersteuning waarin we alle aspecten van training en progressie meenemen.
Het kan dus een programma zijn om je snatch en Clean&Jerk omhoog te halen, een programma om sneller te herstellen van een blessure, een atleten programma voor degene die wedstrijden in het crossfit, olympisch gewichtheffen of powerliften ambiëren of een heel totaal pakket waarin we training, voeding en lifestyle aanpakken gericht op gezondheid.

Focussed training

Voor de niet Crossfitters onder de lezers: wij bieden naast Crossfit ook een geheel ander programma aan wat gemaakt is voor mensen die niet willen Crossfitten, maar wel de begeleiding willen bij het behalen van hun doel. Hiervoor leent dit artikel zich helaas niet en kijk daarvoor op de pagina focussed training.

Afsluitend

Crossfit Willemsoord onderscheidt zich van anderen doordat wij ervoor zorgdragen dat er kennis van zaken is voor de doelen die onze leden willen behalen. Coaching en begeleiding ten allen tijde. Zelfstandig trainen is dus niet iets wat wij per definitie afkeuren maar het is niet iets wat binnen onze visie past van een ‘goede’ Box zijn.
Alle redenen die er zijn om zelfstandig te trainen kunnen we tackelen met een goede programmering en specifieke schema’s en aandacht voor iedereen. Is er dus wat aan de hand zoek altijd even de trainer op.
We begrijpen dat er altijd redenen zullen zijn voor mensen om toch een keer zelf wat te doen, maar dit is dus niet mogelijk bij ons. Kijk ook niet raar op als je wordt aangesproken als je dus gebruik maakt van de vrije ruimte, het is niet om je aan te vallen maar om je zo goed mogelijk te helpen.