Keuzes Maken voor Je Gezondheid – Hoe Je Brein Je Kan Helpen (of Tegenwerken)

onbewuste 1

Tijdens mijn gesprekken met (potentiële) klanten merk ik vaak hoe moeilijk het is om een keuze te maken die goed is voor je gezondheid. We weten allemaal wat we “zouden moeten doen,” maar het daadwerkelijk doen blijkt vaak een ander verhaal. In deze blog neem ik je mee in waarom keuzes maken zo lastig kan zijn, hoe je brein je soms misleidt, en hoe je op een slimme manier de keuze voor een gezonder leven kunt maken.

1. Waarom het Moeilijk Is om Een Keuze te Maken

Keuzes maken voor een gezonder leven betekent vaak dat we afscheid moeten nemen van gewoontes die niet bijdragen aan onze gezondheid. Neem bijvoorbeeld het besluit om gezonder te eten. Dit klinkt simpel, maar in werkelijkheid betekent dit misschien dat je vaarwel zegt tegen die wekelijkse traktatie bij McDonald’s of je dagelijkse suikerfix. Gedrag dat je gewend bent, biedt comfort en een gevoel van stabiliteit, en het is vaak moeilijker om afscheid te nemen van dit gedrag dan om nieuw gedrag te omarmen.

We zitten vast in patronen, en hoewel deze patronen ons soms niet helpen, geven ze ons wel een gevoel van rust en zekerheid. Dit verklaart waarom veel mensen het lastig vinden om definitief te kiezen voor gezondere keuzes. Het gaat niet alleen om de nieuwe stap, maar ook om het loslaten van het oude.

2. Het Onbekende is Spanning

Voor velen roept het maken van gezondere keuzes ook gevoelens van onzekerheid op, simpelweg omdat het vaak onbekend terrein is. Kies je ervoor om meer te sporten, dan vraagt dit aanpassing in je dagelijkse routine. Of misschien kies je ervoor om te gaan letten op wat je eet, en dan zul je ontdekken dat boodschappen doen ineens anders aanvoelt. Onbekende situaties roepen vaak een natuurlijke weerstand op. Het onbekende voelt onveilig, en dit kan spanning of zelfs angst oproepen.

Bij CrossFit Willemsoord zien we dit regelmatig bij nieuwe leden die een start willen maken. Die eerste stap zetten kan lastig zijn, juist omdat je niet precies weet wat je kunt verwachten. Maar juist deze drempel overwinnen is belangrijk voor het maken van gezonde keuzes.

3. Je Brein Speelt Trucs om Niets te Veranderen

Je hebt dan eindelijk de knoop doorgehakt om te starten met gezondere keuzes, en dan begint je brein ineens te twijfelen. Je bewuste brein wil alles precies begrijpen en zet vaak de voordelen en nadelen op een rij om een “weloverwogen” keuze te maken. Klinkt logisch, toch? Toch schuilt hierin een gevaar: ons bewuste brein heeft een ingebouwde neiging om vast te houden aan wat we al kennen, zoals ik eerder noemde in punt 1. Verandering kost energie, en ons brein wil liefst alles hetzelfde houden, omdat dat makkelijker is en minder energie vergt.

Dit resulteert erin dat je onbewust teruggetrokken wordt naar je oude gewoontes. Zelfs al weet je dat je een betere keuze maakt door gezonder te leven, je brein zal altijd wat redenen bedenken om je tegen te houden.

4. Luisteren naar Je Onbewuste Brein

Hoe omzeil je dan die sabotagetactieken van je bewuste brein? Hier komt je onbewuste brein in het spel. Dit deel van je brein is ongelooflijk goed in het maken van keuzes die bij jou passen, omdat het je waarden en behoeftes in kaart heeft. Stel je voor dat je in een situatie bent die niet goed voelt – vaak voel je dat zonder specifieke reden. Dit is je onbewuste brein dat de signalen oppikt en jou wil beschermen.

Op dezelfde manier kun je je onbewuste brein raadplegen bij keuzes voor een gezonder leven. Verzamel alle informatie die je belangrijk vindt, en laat het even rusten. Denk niet te veel na, slaap er een nacht over, en kijk hoe je je voelt zodra je weer aan die keuze denkt. Zegt je intuïtie “ja”? Dan is de kans groot dat dit de juiste keuze voor je is. Zegt die “nee”? Dan is het waarschijnlijk niet het juiste moment voor deze stap.

Dit proces werkt zelfs nog beter als je besluit om je bewuste brein even helemaal los te laten. Ap Dijksterhuis, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en auteur van het boek Het Slimme Onbewuste, schrijft uitgebreid over hoe krachtig je onbewuste brein eigenlijk is bij het maken van goede keuzes. Je onbewuste heeft namelijk toegang tot ontzettend veel informatie die jouw bewuste brein nooit volledig kan verwerken.

brein 2

5. Samenvatting

Om gezonde keuzes te maken:

  • Bedenk dat keuzes moeilijk kunnen zijn omdat je vaak iets moet loslaten.
  • Begrijp dat het onbekende spanning kan oproepen.
  • Realiseer je dat je bewuste brein de neiging heeft om veranderingen tegen te houden en de status quo te behouden.
  • Vertrouw op je onbewuste brein. Verzamel informatie en luister naar je intuïtie om keuzes te maken die goed voor je voelen.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Bij CrossFit Willemsoord ondersteunen we je graag in dit proces en helpen we je om gezonde keuzes te maken die bij jou passen. Een gezonder leven begint met die eerste stap – een stap die wij samen met jou willen zetten.

Ben je klaar om te kiezen voor je gezondheid? Wij bieden een gratis intake aan waarin we bespreken hoe je met jouw doelen aan de slag kunt en hoe wij je kunnen begeleiden naar een gezonder en fitter leven. Klik op deze link om jouw intake te boeken: Gratis Intake.

Met CrossFit Willemsoord maken we de keuze voor gezondheid een stuk makkelijker, en helpen we je om die drempel over te gaan.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven