Gezond eten

De vijf pijlers van gezondheid

Wanneer we het over een gezonde levensstijl hebben, praten we vaak over gezond eten en bewegen. Maar met deze twee “pijlers” is niet alles gedekt. Er zijn vijf hoofdpijlers die jou gezondheid beïnvloeden. Het mooie van deze vijf pijlers is, dat jij de regie in eigen handen hebt. Daarnaast zijn er nog twee factoren waar jij geen invloed op hebt, namelijk je genetica en je fysieke omgeving. Later meer over deze twee.

De vijf pijlers van gezondheid die jij kan beïnvloeden zijn:

  1. EAT
  2. SLEEP
  3. TRAIN
  4. THINK
  5. CONNECT

 

1. EAT (voeding)

Als we het over gezondheid hebben dan is gezond eten de meest voor de hand liggende waar mensen aan denken. Voeding bepaald voor een groot gedeelte je hormoonbalans, het functioneren van je lichaam, je darmflora, je hersenfuncties, veel ziektes zijn te voorkomen door gezond eten, etc.

Iedereen is het er wel over eens dat gezonde voeding bijdraagt aan een gezonde levensstijl alleen is er een grote onenigheid over wat nou precies gezond eten inhoud. Wil je onze visie daarover weten, lees dan: EET JEZELF GEZOND

 

2. SLEEP (slaap)

Zie het als een kaartenhuis waarin slaap de onderste laag is. Bij onvoldoende slaap herstel je minder goed. De kans op blessures vergroot daardoor. Je raakt vermoeid, je hormoonhuishouden raakt uit balans, je immuunsysteem verzwakt,  etc.

Wil je werken aan je gezondheid of ben je aan het trainen voor een doel (bijvoorbeeld spieropbouw), zorg dan eerst dat de fundering staat. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Wat “voldoende slaap” exact betekent, is per individu verschillend, maar ligt tussen de 7 en 9 uur in.

 

3. TRAIN (bewegen)

Één peiler waar je je geen zorgen over hoeft te maken als je bij ons traint, we’ve got you covered! Wanneer je traint stimuleer je de bewegingsfunctionaliteit van het lichaam, hormonale functies, je prikkelt je spier- en centrale zenuwstelsel. Kortom bewegen maakt jou vitaler!

 

4. CONNECT (relaties)

Ook hierin proberen wij graag een steentje bij te dragen door een groep gelijkgestemden bij elkaar te brengen en zo een community te vormen. Bij relaties gaat het niet zozeer hoeveel om de hoeveelheid connecties, maar de diepgang van deze connecties. Het hebben van betekenisvolle relaties is een van de meest belangrijkste pijlers voor het hebben van een lang en gezond leven.

 

5. THINK (mindset)

Een peiler die niet zo snel voor de hand liggend is, is de kracht van positief denken. Deze peiler werkt twee kanten op. Als één van de andere vier pijlers namelijk niet goed is, dan tast dat ook je mindset aan. Zijn je relaties niet op orde, ben je niet in staat om te bewegen, heb je een te kort aan slaap of eet je niet goed, kijk maar eens wat dat met je mindset doet. Daarom zeggen wij bij CrossFit Willemsoord, werk eerst aan de andere vier pijlers en kijk dan opnieuw wat dat met je mindset doet.

Maar het werkt ook de andere kant op. Zijn alle vier de andere pijlers wel in orde maar heb je een negatieve mindset. Dan kan dat de overige pijlers toch negatief beïnvloeden. In dat geval zeggen wij, werk aan je mindset, doe wat werkt, mindfulness, yoga, therapie, etc.

 

Genetica & Fysieke omgeving

Deze twee hebben wel heel veel invloed op je gezondheid maar laten we vaak buiten beschouwing omdat ze minder goed te beïnvloeden zijn. Bij genetica zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan ziektes zoals taaislijmziekte, hierdoor ben je minder gezond, maar je hebt er weinig invloed op.

Je fysieke omgeving is ook heel belangrijk (waar je werkt, waar je woont, etc.) voor je gezondheid. Woon je in een stad met veel uitlaatgassen, dan is dit nou eenmaal minder gezond dan als je midden in de natuur woont.

 

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven