beetroot carrots cauliflower 2751755

Eet jezelf gezond

Voeding en trainen zijn onlosmakelijk met gezondheid en elkaar verbonden. Indien je effectief wilt werken aan je gezondheid, fitheid en verantwoord vet verlies dan kan dat niet zonder ook te kijken naar je voedingspatroon. Niet alleen de aanpassing van de hoeveelheid voeding is hierbij van belang maar denk ook aan het aanpassen van de verdeling daarvan, dus de koolhydraten, eiwitten en vetten, en wat je eet, een pizza of groenten met vlees. In dit artikel duiken we dieper in wat je dient te eten als je aan je gezondheid, fitheid en vet verlies wil werken.

Voeding en trainen

“Eet geen vet meer en word droog.” “Train met hogere herhalingen en word droog.” “Zorg ervoor dat je na 20:00 uur niets meer eet.” Dit en meer zijn allerlei mythes die in veel sportscholen rondzwerven. Het zijn interessante stellingen aangezien ze niet onderbouwd worden door enig bewijs. Hoe werkt het dan wel? Allereerst dien je minder te eten dan je lichaam nodig heeft . Immers, vet verliezen is niets anders dan afvallen alleen dan met het verschil dat je dat wil doen zonder spiermassa te verliezen. Om te kunnen afvallen dien je minder energie tot je te nemen dan dat je nodig hebt. Dit is de eerste voorwaarde voor je lichaam om je vet te gaan verbranden.

Dieet?

Is het nu slim om meteen jezelf te gaan uithongeren met een dieet? Niet echt. Wanneer je besluit om jezelf uit te hongeren of op een crash dieet te gaan dan is de kans groot dat je spiermassa gaat verdwijnen. Tevens kun je naast een tekort in calorieën ook een tekort te krijgen van de vitamines en mineralen. Allebei niet goed voor je gezondheid en jouw spiermassa. Daarom is het aan te bevelen om een klein calorietekort te creëren. Een te groot tekort zorgt er ook voor dat je lichaam in een vertraagd metabolisme terecht komt mede door de afbraak van spiermassa. Ja de weegschaal schiet omlaag maar na het ‘dieet’ komen de kilo’s er weer net zo hard aan met vaak nog wat extra’s.
Een dieet altijd iets wat je tijdelijk volhoud, veel belangrijker is het om een blijvende verandering in je eet gedrag te bewerkstelligen.

Voldoende eiwitten

Om vet te verliezen zonder spiermassa te verliezen is een calorietekort niet de enige vereiste. Wat en wanneer je eet is minstens net zo belangrijk. Je lichaam verkeert dagelijks in de modus van spierafbraak en spiergroei. Wanneer je voldoende eiwitten neemt is de kans groot dat de spierafbraak wordt voorkomen en dat de eiwitten worden gebruikt om spiergroei te bevorderen. Het is daarom van belang om voldoende eiwitten te eten. Naast voldoende eiwitten is een training die jouw spiergroei ondersteund van belang. Goede bronnen van eiwitten zijn: Rundvlees, kwark, eiwitshakes, tonijn, makreel, kip, biefstuk.

Vetten

Vetten spelen een bepalende rol in het lichaam als het neerkomt bij de hormoonhuishouding. Vetten zijn belangrijk bij de aanmaak van testosteron en spelen daarnaast een rol bij het verhogen van de insuline gevoeligheid. Het is de belangrijkste bron van energie voor het lichaam naast de koolhydraten. Daarom dient het in voldoende mate ingenomen te worden. Omdat vetten vrij veel energie bevatten is het raadzaam om op te passen met een teveel aan vetten. Dit kan ertoe leiden dat je energiebalans positief uitslaat.
Goede bronnen van vetten zijn: olijfolie, visolie, zalm, lijnzaad, avocado, walnoten.

Koolhydraten

Koolhydraten, de meeste mensen hebben genoeg aan 1 likje van een lolly per dag.
Hoewel hier niets aan gelogen is, is het meer om aan te geven dat koolhydraten en suikers naast de eiwitten en vetten maar in beperkte mate gegeten hoeven te worden.
1 stuk fruit per dag en wellicht nog een koolhydraatrijk tussendoortje zoals een mueslibol is voor de meeste mensen meer dan voldoende.
Voor serieuze (kracht)sporters (denk aan 6+ zware trainingen per week) gelden in de basis dezelfde regels alhoewel deze soms iets meer koolhydraat behoefte hebben.

Kort samengevat

Eet gezond, voldoende eiwitten en vetten en met mate koolhydraten en ga ervaren wat het met je doet. Er zijn nog veel meer aspecten binnen trainen en eten die beïnvloeden hoe jouw lichaam reageert, je er uit ziet en hoe jij je voelt. We zeggen wel eens: “je hebt je pas voldoende verdiept in voeding als je door de bomen het bos niet meer ziet”
Binnen het Personal Hormonal Profiling traject (PHP) leren wij je de manieren om goed overzicht te krijgen en gezonde beslissingen te maken en zo stap voor stap naar een gezonder en vitaler leven te gaan.

1 gedachte over “Eet jezelf gezond”

  1. Pingback: De vijf pijlers van gezondheid - CrossFit Willemsoord - Den Helder

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven